VRIJHEID

VRIJ IN DOEN EN DENKEN

Vrij in doen en denken
Het derde element van BINNENLANDER.NL is vrijheid. Die begint bij onze Grondwet: iedereen in Nederland wordt gelijk behandeld. Wij trekken dat in alles door naar de praktijk en bieden iedereen dezelfde kansen. Met ruimte om te zijn wie je bent. Dat begint met goed kijken en luisteren. Niet naar de ‘nieuwkomer’ maar naar de mens. En die is niet van de overheid of van het bedrijfsleven, maar van zichzelf. Met eigen talenten en eigen verantwoordelijkheid. Dat begint al meteen bij binnenkomst.

"Pedras no caminho? Guardo todas, um dia vou construir um castelo" - Fernando Pessoa - “Stenen op je weg? Ik verzamel ze en op een dag bouw ik er een kasteel van"
BEGIN BIJ TAAL EN WERK

“Stenen op je weg? Ik verzamel ze en op een dag bouw ik er een kasteel van”. las Luc Manders, initiator van Binnenlander.NL, begin 2018 in een dorpje ergens op het platteland van Portugal. Dat is vrijheid, dacht hij.
Nu bieden wij deelnemers de faciliteiten om hun stenen te stapelen tot een duurzaam fundament van goede gezondheid, financiële zelfstandigheid en duurzame integratie. En integratie begint met taal en werk. Met een goede taalvaardigheid, opleiding en betaald werk richt ons traject zich volledig op preventie. Wij zoeken geen oplossingen aan de achterkant van het systeem, maar gaan het systeem vooruit.
Na afloop van ons persoonsgebonden taal- en werktraject staan de deelnemers midden in onze samenleving, met betaald werk, een uitgebreid netwerk en een toekomstvisie. Vanaf dag een van het traject wordt hier onder persoonlijke begeleiding naartoe gewerkt, met oog op versneld burgerschap (inburgering en integratie), waarbij we elkaar voortdurend blijven bevragen.
Uiteindelijk staan deelnemers sterker in onze samenleving. Niet afhankelijk van wat zij van de overheid ontvangen, maar stevig uitgerust met wat zij de samenleving kunnen geven: kennis en maatschappelijke betrokkenheid. Dus vrijheid voor zowel zichzelf als voor de samenleving.